TERAPIJA IN SVETOVANJE

KOMU JE NAMENJENA?

Odlo─Źiti se za terapijo pomeni priznati si, da potrebujem oporo in da sem v stiski. Moja stiska je lahko tako velika, da resno ogro┼ża mojo delazmo┼żnost, mojo dru┼żinsko/partnersko/slu┼żbeno vlogo ali pa moje telesno oz. du┼íevno zdravje. Ravno tako je obisk psihoterapevta primeren takrat, ko v negotovosti potrebujem nekoga, ki bo zdr┼żal ob meni in mi pomagal, da najdem v sebi ve─Ź mo─Źi in trdnosti, ve─Ź samozaupanja za soo─Źanje s trenutno ┼żivljenjsko preizku┼ínjo. Lahko imam potrebo po tem, da mi drugi s strokovnega vidika prika┼że situacijo, v kateri sem se zna┼íel. Ali pa se odlo─Źim za terapijo takrat, ko v sebi za─Źutim potencial, ki si ga ne upam in ne znam izraziti, pa bi ┼żelel, da nekdo verjame vame in me spodbudi.

Razlogov za obisk terapije je ve─Ź. Ravno tako je psihoterapevtskih pristopov ve─Ź.

IZ ─îESA IZHAJAMO?

Relacijska dru┼żinska terapija predpostavlja, da je posameznik tudi v odrasli dobi pod mo─Źnim vplivom svojih zgodnjih izku┼íenj, predvsem izku┼íenj iz svoje primarne dru┼żine (torej dru┼żine, kjer je bil sam otrok, odvisen od svojih star┼íev). Takratni na─Źin vstopanja odraslih v na┼í otro┼íki svet, ─Źustveno vzdu┼íje, v katerem smo odra┼í─Źali, za nas pomembni pretekli dogodki in druge vsebine, ki nam s spominom niti niso nujno dostopne, so oblikovale vzorec na┼íega ─Źustvovanja, razmi┼íljanja ter vedenja. V otro┼ítvu in mladosti smo sledili vplivom odraslih predvsem zato, da smo ohranjali odnos z njimi, brez katerega bi kot nemo─Źni otroci v ─Źustvenem smislu te┼żko pre┼żiveli. Vendar pa ponotranjene nau─Źene vzorce medosebnih odnosov tudi v odraslosti nehote vna┼íamo v odnose z drugimi zato, ker ┼żelimo pripadati skupini, ┼żelimo biti ljubljeni in spo┼ítovani, ... V kolikor na┼íi zgodnji odnosi niso bili ljube─Źi, ─Źe na┼íe otro┼íke potrebe s strani odraslih niso bile sli┼íane, ─Źe so bili odrasli, ki so za nas skrbeli, nepredvidljivi, pogosto odsotni, grobi,… so na┼íe zgodnje izku┼ínje pogosto polne bole─Źine, ob─Źutkov zavr┼żenosti, nesli┼íanosti. In ─Źeprav imamo ob─Źutek, da si kot odrasli zelo prizadevamo zgraditi ljube─Źe, so─Źutne in spo┼ítljive medosebne odnose, se nam bole─Źe izku┼ínje nehote ponavljajo, saj bole─Źino, ki jo nosimo v sebi in si je ne pustimo za─Źutiti, pogosto prepoznamo v drugem. Tako se vedno znova znajdemo v odnosih, kjer podo┼żivljamo podobna ob─Źutja, ki smo jih do┼żivljali kot otroci. Le-ta so lahko prijetna in ljube─Źa ali pa smo v njih vedno znova ranjeni, poni┼żani in osramo─Źeni.

Bole─Źe vsebine se nam lahko ka┼żejo v odnosih znotraj dolo─Źenega sistema (dru┼żine, razreda, skupnosti), znotraj medosebnega odnosa (med partnerjema, med star┼íem in otrokom ...) ali pa znotraj posameznika (kot bole─Źi spomini, ponavljajo─Źe se sanje, tudi telesna bole─Źine, ki imajo psiholo┼íko ozadje ...). Temu prilagojen je terapevtski proces.

CILJI TERAPIJE:

POTEK TERAPIJE:

V uvodnem razgovoru boste podrobneje spoznali na┼í na─Źin dela, dobili odgovore na va┼ía osnovna vpra┼íanja ter preverili va┼ío motivacijo za spremembo, za katero se boste potem med terapevtskim procesom potrudili.

Seznanjeni boste z na─Źinom dela v skladu s Kodeksom etike zakonskih in dru┼żinskih terapevtov.

Terapevtski cikel traja praviloma 3 mesece (12 sre─Źanj) po 60 minut. Glede na potrebe klienta/ov se lahko skraj┼ía oz. podalj┼ía.

Cena posameznega sre─Źanja je 60 eur.

V primeru kraj┼íih vpra┼íanj se lahko odlo─Źite tudi zgolj za enkraten svetovalni razgovor.

Cena svetovalnega razgovora je 60 eur.