O MENI

Sabina Juri─Ź ┼áenk Sem Sabina Juri─Ź ┼íenk, po izobrazbi psihologinja. Z dokon─Źanim podiplomskim ┼ítudijem sem postala doktorica znanosti, smer Zakonska in dru┼żinska terapija.

V okviru svojih delovnih izku┼íenj sem se veliko nau─Źila o razmi┼íljanju, ─Źustvovanju in ┼żivljenju otrok in mladostnikov (zaposlena kot ┼íolska psihologinja na osnovni in na srednji ┼íoli).

V okviru zaposlitve na dru┼żinskem in┼ítitutu (zaposlena kot dru┼żinska terapevtka ) sem bila podrobneje vklju─Źena v pomo─Ź dru┼żinam in partnerjem v stiski. Dru┼żine so najve─Źkrat poiskale mojo pomo─Ź takrat, ko niso znale pomagati otroku in pristopiti k njemu tako, da bi se celotna dru┼żinska dinamika pomirila. V okviru Skupine za ┼żenske ┼żrtve nasilja sem bila dve leti skupaj s koterapevtko v oporo ┼żenskam in materam, ki so zaradi nasilja in zlorab v partnerstvu imele te┼żave pri ohranjanju same sebe ter skrbi in vzgoji svojih otrok.

Kot predavateljica in vodja preventivnih delavnic (pri zavodu za zdravstveno varstvo, na ljudski univerzi, na dru┼żinskem in┼ítitutu, na zavodu za zaposlovanje, prek projektov pri razli─Źnih razvojnih agencijah ...) sem se preizkusila pred razli─Źnimi publikami.

Pri Zavodu za svetovanje, usposabljanje in rehabilitacijo invalidov sem kot strokovna sodelavka in ─Źlanica rehabilitacijske komisije iskala mo─Źna podro─Źja in ustrezno oporo za posameznika, ki je zaradi po┼íkodbe, te┼żav v du┼íevnem zdravju, drugih sprememb v ┼żivljenju potreboval oceno svojih sposobnosti ter pomo─Ź pri reintegraciji v dru┼żbo. Veliko o odraslih s posebnimi potrebami in njihovimi zmo┼żnostmi funkcioniranja znotraj skupnosti sem se nau─Źila tudi v okviru dela v poletnem kampu v ZDA.

Na zavodu za zaposlovanje, kjer sem bila zaposlena kot samostojna karierna svetovalka za mlade in za posameznike s te┼żjimi ovirami pri iskanju slu┼żbe, sem se u─Źila iskati kompromise med odpravljanjem globljih stisk, katerih brezposelnost je pomenila zgolj vrh ledene gore. Kot koordinatorka poklicne orientacije sem iskala na─Źine in strategije povezovanja delodajalcev z iskalci zaposlitve, pripravljala izobra┼żevanja, ki so povezovala zavod za zaposlovanje z drugimi institucijami in sodelovala pri pripravi portala, s katerim so stranke lahko po elektronski poti kar najhitreje in naju─Źinkoviteje sodelovale z zavodom.

Vodenje mladih in njihovo usmerjanje v zdrav na─Źin pre┼żivljanja prostega ─Źasa sem spoznala v vlogi vzgojiteljice v kolonijah in taborih z osnovno┼íolci. Ve─Ź let sem opravljala tudi vlogo trenerke karateja za tekmovalno skupino osnovno┼íolskih in srednje┼íolskih mladostnikov.

Ker verjamem, da je povezovanje in tkanje odnosov na razli─Źnih nivojih pomembno prav za vsakogar, tudi sama redno sodelujem z drugimi psihologi, zaposlenimi na razli─Źnih delovnih mestih (─Źlanica Dru┼ítva psihologov Slovenije http://www.dps.si/), ter z dru┼żinskimi terapevti, zaposlenimi znotraj institucij in s tistimi v zasebni praksi (─Źlanica Zakonskih in dru┼żinskih terapevtov Slovenije http://zdt.si/). Sem tudi ─Źlanica Evropskega zdru┼żenja za travmo in disociacijo (http://www.estd.org/).

Na ┼żivljenje gledam kot na prilo┼żnost, kjer lahko najdemo pot do sebe in s tem do svojega poslanstva. Na tej poti sre─Źujemo zelo razli─Źne ljudi, ki nas veliko nau─Źijo predvsem o nas samih. Ve─Ź kot nas posameznik lahko nau─Źi, dlje ─Źasa stopa v korak skupaj z nami. In hitreje kot smo pripravljeni sprejeti svoje naloge, bolj osre─Źujo─Źe in smiselno vidimo ┼żivljenje.